Dubai
Nu ne-am planificat sa ajungem in Dubai anul acesta, cu atat mai putin vara, in luna Iulie. Eram in luna Mai si aveam deja rezervata o cazare pentru Grecia, Thassos (in luna Iunie) doar ca intr-o dimineata am gasit bilete catre Dubai cu 400 ron/persoana, in luna IULIE!
Tarifele de cazare pe timpul verii in Dubai sunt foarte mici, la ei fiind extrasezon, temperaturi de 40, chiar si 50 de grade si umiditate crescuta.
Am analizat putin situatia, am comparat tarife de cazare si in ciuda tuturor recomandarilor de a nu calatori in Dubai vara am ajuns la concluzia ca Ok, mergem in Dubai, mergem in Dubai in luna Iulie. Fie ce-o fi, ne riscam. Dar nu plecam fara asigurare medicala.
Dupa lungi cautari ne-am hotarat la hotelul Atana. Am rezervat camera direct pe site-ul lor, deoarece era mai ieftin ca pe booking, am optat pentru plata la receptie si totalul a fost de 2500 RON, 6 nopti, cu demipensiune si toate taxele incluse.
Pe 8 Iulie am ajuns in Dubai, undeva la 7 seara. Intr-adevar, la coborarea din aeronava am ramas amandoi blocati si din priviri ni se intelegea un “Ce naiba a fost in capul nostru?” Stateam amandoi in randul pentru viza si nici unul nu scotea vre-un sunet, dar sigur in mintea amandurora era “Cum vom rezista aici 7 zile?”
Transportul
Fiind un zbor Wizz Air am aterizat pe aeroportul Al Maktoum (DWC). De la aeroport in oras poti opta pentru transportul in comun: autobuzul pana la statia Ibn Battuta si de acolo metroul spre centrul orasului. Pentru a calatori cu metroul trebuie sa achizitionezi un Card Silver pe care il veti incarca in functie de distanta calatoriei. Cardul il veti valida si la intrare si la iesire. Daca calatoriti in cuplu sau in grup aveti grija sa nu urcati in vagonul roz al metroului sau in cel “gold”. In vagonul roz calatoresc doar femeile iar pentru cel gold aveti nevoie de abonament special. In restul metroului nu exista astfel de restrictii.
http://www.dubaiairports.ae/before-you-fly/to-from-the-airport/by-metro
Noi am ales o cursa Uber. Procesul de rezervare este identic, masinile mult mai bune. Nah, de la Logan la Lexus. Pentru cursa noastra am dat aproximativ 70-80 ron, hotelul fiind situat in zona Al Barsha.
Era sa uit. Puteti calatori cu elicopterul I Dubai. Yep, in Dubai Uber-ul are aceasta optiune. Cursa de la hotel la aeroport ajungea cam 500 ron.
Ajunsi la hotel ne-am cazat, am luat cina si ne-am asezat pe terasa hotelului, langa piscina, gata sa „punem tara la cale”. Parca si aerul era mai respirabil, atmosfera mai placuta, incepusem sa ne incurajam ca va fi bine si nu e chiar asa de rau. De obicei sunt genul de persoana care pleaca de acasa cu un traseu planificat, obiective stabilite pe zile, exact ce, cum si unde. De data aceasta aveam rezervate doar vizita in Burj Khalifa si rezervat dar nu si platit un Safari in desert. Nu ne-am planuit nimic altceva pe principiul ca vi fi atat de cald incat vom sta la hotel, piscina si tot asa. Practic, plecasem destul de pesimisti de acasa ca va fi atat de cald incat nu vom face nimic .
Realitatea a fost alta. Da, a fost cald, la pranz aerul era irespirabil dar da, se poate vizita Dubai-ul vara si nu e atat de rau. Clar nu vei face plaja la pranz si apa din ocean este mai calda ca aerul dar tot vei vizita cele mai importante obiective si vei descoperi cultura locala.
Planul era simplu, fara plaja si mers pe jos la orele pranzului. Dupa amiezele am incercat sa le petrecem in mall-uri sau spatii inchise, cu aer conditionat. Ca si transport la modul general am folosit metroul care la randul lui era dotat cu aer conditionat. Statiile de autobuz sunt dotate de asemenea cu aer conditionat. Cel mai dificil lucru mi se parea trecerea de la 40 de grade la 25-28. Un lucru de mare ajutor au fost autobuzele de la hotel la toate centrele comerciale din oras.
Ce am facut 6 zile in Dubai?
– Am vizitat Burj Khalifa, Dubai Aquarium, Fantanile si The Dubai Mall. Vederea din Burj Khalifa este intr-adevar minunata. Noi am rezervat vizita in jurul orei 7 seara si am prins atat apusul cat si lasarea noptii si aprinderea luminilor. Biletele la Dubai Aquarium le-am achizitionat impreuna cu biletele in Burj Khalifa dar personal nu recomand, nu ni s-a parut nimic deosebit. Vedeti in pozele atasate. Fantanile le-am vazut atat ziua cat si noaptea. Cel mai spectaculos mi s-au parut noaptea si raman in top of the list dupa safariul in desert pentru care voi face un post separat pentru ca mi-a plaut atat de mult.
– Marina Beach si Dubai Marina – Dupa admirarea apusului pe plaja Marina Beach ne-am indreptat pe jos spre zona Dubai Marina, numita si noul Dubai, o alta zona opulenta, cu zgarie nori, restaurante, mall, port si iahturi. Privelistea este minunata si sigur vei ramane cu niste poze memorabile.
– Atlantis si The Palm. Am ajuns in The Palm cu masina inchiriata si ne grabeam sa o predam. A fost pe principiul vazut, placut, pozat, plecat. Forma insulei nu o poti constientiza si realizezi ca ai ajuns pe ea abia dupa ce iesi din tunel. Hotelul Atlantis nu l-am vizitat in interior desi am inteles ulterior de la ghidul din safari ca poti intra in hotel sa vezi acvariul imens din receptie, gratis. Pe insula poti ajunge cu Monorailul, tramvaiul care circula pe un singur sens, fara vatman. O calatorie dus-intors costa 20 dirhami.
– Deira si bazarurile – De la statia de metrou al Ghubaiba am luat barcuta, am trecut canalul si am ajuns in zona Deira. Bazarurile nu sunt bogate si mari precum cele din Istanbul dar sigur poti pleca cu cateva suveniruri acasa. Orasul vechi, Deira, este complet diferit de Dubai-ul cu care te-ai obisnuit dar are farmecul sau. Practic, intreaga zona este un bazar, cu stradute inguste, cladiri vechi, trafic haotic, magazine la fiecare colt de strada, sucuri naturale, mancare traditionala si preturi mult mai mici.
– Burj al Arab – Nu poti pleca din Dubai fara clasica poza pe plaja cu cel mai luxos hotel din lume in planul din spate. Asta am facut si noi. Lasand gluma la o parte, plaja este mi-nu-na-ta, nisipul fin si apa…ei bine apa turcoaz si sigur mult mai racoritoare in orice alt anotimp al anului. Gluma „Ce sete mai cald ca apa calda? Apa rece.” se aplica vara in Dubai si nu ca o gluma.
– Moschea din Abu Dhabi Sheikh Zayed Mosque (In una din zile am inchiriat o masina din receptia hotelului unde avea biroul o firma de rent a car. Am analizat toate posibilitatile de transport spre Abu Dhabi si am ajuns la concluzia ca este varianta cea mai rentabila pentru doua persoane. Drumul spre Abu Dhabi se parcurge doar pe autostrada, inconjurat de desert pe ambele parti. Ajunsi la moschee, am trecut de poarta de security ne-am echipat cu hainele primite, am fost condusi cu masinuta de golf la intrarea in moschee, ne-am descalcat, ne-am asezat incaltarile in dulapioare si ne-am bucurat de grandoarea si frumusetea moscheiei.
– Mall-urile. Ei bine, nu stiu de ce aveam impresia ca Dubai-ul este un oras scump. In mall-urile renumite: The Dubai Mall si Mall of Emirates preturile mi s-au parut la fel ca in Romania. In celelalte mall-uri si outlet-uri preturile erau mult mai mici, plus foarte multe reduceri. Nu stiu daca acest lucru e valabil doar vara, cand teoretic nu prea sunt turisti, practic foarte multi romani si indieni , dar clar ideea de shopping in Dubai este inteleasa si de mine acum.
Tips and Tricks
1. Mergeti in zona The creek si treceti canalul cu barcuta. Costa doar 1 dirham si daca nimeriti in periaoda apusului momentul va fi de neuitat. Noi am coborat la statia de metrou Al Ghubaiba, am traversat canalul cu barcuta si am continuat pe jos spre bazarul de aur, Gold Soak.
2. Pentru a vizita Burj Khalifa va recomand sa va rezervati in avans biletele, direct pe site-ul lor. Este cel mai ieftin, plata se face online si va puteti alege ora dorita. http://burjkhalifa.ae/en/index.aspx
Noi am achizitionat at the top + Dubai Aquarim dar acvariul nu ne-a impresionat deloc. Nu recomand.
3. Daca aveti de gand sa mai savurati un pahar de vin sau o bere seara,cand ajungeti in camera de hotel ei bine, cand ajungeti in aeroport opriti-va la duty free si aprovizitionati-va. In Dubai nu se vand bauturi alcoolice. Bauturi alcoolice se servesc la unele restaurante de lant sau la cele mai exclusiviste. Trebuei intrebat totusi inainte.
4. Electronicele sunt foarte ieftine. Daca vreti sa va innoiti cu un telefon, laptop sau alte lucruri electronice ce pot incapea intr-un bagaj este bine sa stiti ca in Dubai sunt foarte ieftine. De exemplu un Macbook air 13” care pe emag era 5200 RON in Dubai era 3099 dirhami, asta insemnand dupa cursul unei banci cam tot atatia lei.
5.